[ad_1]
ایسنا/ خراسان رضوی یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه بینالود گفت: بدون شک سیزده اجداد ما روز تمجید و دعای باران سال آینده، جشن و پاکی روز طبیعت و مظاهر آن و احترام به اکوسیستم بوده است.
دکتر در گفت وگو با ایسنا، سیامک منصوری به ریشه های احترام به طبیعت در ایران باستان پرداخت و گفت: یکی از بارزترین مصادیق علاقه و احترام ایرانیان به طبیعت، جشن سیزده بدر است. سیزده بدر سیزدهمین روز از فروردین ماه و یکی از جشن های نوروزی در ایران است. در تقویم های رسمی ایران پس از انقلاب، این روز را «روز طبیعت» نامیده اند و در کشور تعطیل رسمی محسوب می شود.
وی ادامه داد: به طور کلی در میان جشن های ایرانی، جشن سیزده بدر کمی مبهم است زیرا در سایر جشن ها پایه و اساس ندارد. در کتب تاریخی اشاره مستقیمی به وجود چنین مراسمی نشده است، اما در منابع کهن به سیزدهم فروردین اشاره شده است.
دبیر انجمن علمی جهانگردی ایران افزود: می گویند ایرانیان باستان در آغاز سال نو، پس از دوازده روز جشن و شادی که یادآور دوازده ماه سال است، به باغ و صحرا می رفتند. سیزدهمین روز نوروز که فرخنده است به این ترتیب به رسمیت عید نوروز پایان دادند و به این ترتیب به طبیعت و مقام ارج نهادند.
روز طبیعت از 1800 سال پیش در ایران رواج داشته است
منصوری خاطرنشان کرد: روز طبیعت در سنت ایرانیان به مناسبت پیروزی ایزد باران بر دیو خشکسالی اپوش جشن گرفته می شود و این رسم از حدود 1800 سال قبل از میلاد مسیح رایج بوده است.
وی گفت: برای شناخت این روز باید به اسطوره آفرینش در ایران و پرسش از نخستین انسان و پادشاه اشاره کرد. ضمناً دانستن روایات مربوط به کیومرث برای این روز مهم است. در اوستا بارها از کیومرث نام برده شده و او را نخستین شاه و نیز نخستین مرد خوانده اند. مشیا و مشیانه که دختر و پسر دوقلوی کیومرث بودند، در سیزدهم فروردین برای اولین بار در جهان ازدواج کردند.
دبیر انجمن علمی جهانگردی ایران تصریح کرد: از آنجایی که در آن زمان ازدواج مشخص نبود، این دو با بستن دو شاخه به یکدیگر اساس ازدواج خود را تشکیل دادند و از آنجا که ایرانیان باستان به خوبی از این راز آگاه بودند، جشن ویژه ای برگزار می کردند. این مراسم.» آنها آن را برای دختران و پسران خوش شانس درست کردند. البته امروز هم دختر و پسر قصد بستن عقد و عقد را دارند.
13 فروردین در باور مردم ایران باستان روز بدی نبود
منصوری افزود: برخی می گویند سیزدهم هر ماه در نمودار سی روزه ایران باستان مربوط به فرشته تیر یا تیشتر است که ستاره باران است و روز بسیار مبارکی است. در باور مردم ایران باستان، روز سیزده بدر اصلا بد نبود. در جدول مربوط به سعد و نحس، روز سیزدهم مبارک نیز آمده است. مردم ایران باستان در این روز بر این باور بودند که جمشید شاه بنیانگذار نوروز سیزدهمین روز را در صحرای سبز خرم و خیمه و الاغ سوار می کند و آن را عمومی می کند. این کار چندین سال متوالی انجام شد و در نتیجه تبدیل به یک سنت و آیین شد.
وی تصریح کرد: تنوع شیوه های حفظ یک دین و رسیدن به بیشترین اشاعه یک عقیده در بین مردم بر اساس قواعد مردم شناسی و فرهنگ عامه نشان از طول عمر زیاد آن دارد. بی شک سیزده بدر اجداد ما روز ستایش و دعای باران سال آینده، گرامیداشت و روز پاکی طبیعت و مظاهر آن و احترام به محیط زیست بوده و ریشه علاقه ایرانیان به طبیعت و طبیعت گردی می تواند در این روز پیدا شود
انتهای پیام
Source link